Ohlédnutí za vánoční výstavou


O víkendu 4. a 5. prosince 2010 jste měli možnost navštívit vánoční výstavu zpestřenou o vystoupení členů souboru Dóbrava nazvané "Pastýřská hra" a drobný vánoční jarmark rukodělných prací.

V prostorách bývalé radnice pro Vás byly prostřené štědrovečerní stoly 19., 20. a 21.století včetně dobové výzdoby vánočních stromků a dárků, které Vám možná připomenuly Štědrý večer Vašeho dětství a vzbudily vzpomínky na něj. Mohli jste obdivovat papírový betlém v mechu i ve vitrínách nebo velmi staré zpěvníky ze sbírky pana Jirčíka. Také keramické formy na pečení našich babiček a prababiček, kleště na pečení oplatků a staré formičky a vykrajovátka. Vánoční atmosféru podtrhly kresby našich školáků na téma "Ladova zima".

Vše, co bylo prostřeno na jednotlivých stolech, bylo určeno ke konzumaci. Na 1. stole jste mohli ochutnat oplatky s medem, jahelník, "ocet" (rozvařené sušené ovoce všech druhů s rozinkami), rohový koláč a makovníky. Čočkovou polévku, hrách a kroupy, "hubovou" omáčku se švestkami, krupičnou kaši sypanou strouhaným perníkem, pletenou vánočku s mandlemi a povidlové buchty.

Na 2. stole byla pro Vás připravena vánočka, pečená ve formě a kynutý štrůdl s jablky, hrachová polévka, smažený kapr s jednoduchým bramborovým salátem a punč.

Na 3. stůl jsme pro Vás uvařili rybí polévku, smaženého kapra s bramborovým salátem a majonézou, kynutý a lístkový štrůdl. K vánocům neodmyslitelně patří vánoční cukroví, a proto k ochutnávce byly upečeny zázvorky, linecká kolečka, pracny, vanilkové rohlíčky, pařížské tyčinky a perníky.



 

Na prodejním jarmarku jste mohli koupit něco pro radost sobě nebo svým blízkým. Výběr byl z nabídky háčkovaných a pletených výrobků, drátkovaných šperků, zdobených svícínků a svíček z včelího vosku nebo vánočních přírodních svícnů a adventních věnců.

Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na přípravě výstavy podíleli. Jako prvnímu panu Jirčíkovi, bez jehož znalostí tradic našeho kraje, by výstava nemohla vzniknout. Dále všem kuchařkám a pekařkám, které se podílely na přípravě pokrmů a cukroví. Všem, kteří zapůjčili nebo věnovali do sbírky staré formičky a vykrajovátka. Členům souboru "Dóbrava " za krásný kulturní zážitek. Všem silným pažím, které pomohly při instalaci výstavy, za dodání vánočních stromků, za úklid v pozdních večerních hodinách.

Doufám, že se Vám výstava líbila a že se někdy příště přijdete zase podívat. Poděkování patří také Vám, protože bez návštěvníků by příprava jakékoliv výstavy ztrácela smysl. A na závěr pro ty, kteří si vyžádali recepty na pletenou vánočku, kynutý štrůdl a punč. Tady jsou:


Vánočka:

500 g hladké nebo polohrubé mouky, 100 g pískového cukru + 1 van. cukr, 2 dcl mléka, 100 g másla, 40 g droždí, špetka soli, 2 žloutky, kůra z citrónu, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, rozinky, mandle, vejce na potření. Zaděláme těsto, vypracujeme a necháme nakynout asi 2 h. Znovu vypracujeme, zapracujeme rozinky do těsta (můžeme je namočit do rumu) a upleteme vánočku. 4-3-2. Necháme ještě asi půl hodiny znovu kynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme asi 1 h na 160°C.


Závin:

½ kg mouky (hladká + polohrubá), 1 vejce + 3 žloutky, 1 kostka droždí, ¼ l mléka, lžička soli, 10 - 12 dkg tuku (sádlo + olej), asi 10 dkg cukru. Vypracujeme těsto, necháme kynout. Rozválíme na placku, náplň dle chuti, srolujeme a upečeme.


Punč:

pomeranč, citron, mandarinka, rozinky, jablko - vše nakrájíme na kostky; do hrnce dáme vařit 2 l červeného vína, 0,5 l ovocného čaje a 0,5 l rumu. Přidáme ovoce, badyán, celou skořici, hřebíček a cukr dle chuti. Za občasného míchání přivedeme k varu a odstavíme. Naléváme horké do vysokých sklenic se lžičkou, aby bylo možno vybírat kousky ovoce.


Hana Navrátilová