Čarodějné vítání adventu s žáky ZŠ


V posledních (tý)dnech žila škola přípravou a organizací Vítání adventu, které probíhalo ve dvou na sebe navazujících akcích, na nichž jsme se podíleli.

V pátek vpodvečer jsme se sešli ještě u tmavého vánočního stromečku. Při této příležitosti děti z mateřské školy a žáci školy základní tradičně zazpívali, školáci i zahráli na hudební nástroje. Mrzly pusy, nosy a hlavně ruce všem ukulelistům, kytaristům a fl étnistům, ale nakonec se po závěrečné řeči starostky za zpěvu dětí i mladých z Fadosche stromek rozzářil. V sobotu před první adventní nedělí potom na rozsvěcení navazoval jarmark a adventní dílny v budově školy.



 

Řeklo by se, že pro samé přípravy a chystání nezbývá čas věnovat se školní práci. Ale děti se nejlépe učí, když se vlastně vůbec neučí ☺. Takže i při přípravách prodeje byl dostatek prostoru k procvičení učiva. Pojďme si to dokázat na příkladu z praxe:

Žáci třetího a pátého ročníku mají letos celoroční téma čarodějné školy podle Harryho Pottera, proto bylo přirozenou volbou i na jarmark připravit tematické výrobky. Takže jsme se vrhli na tvorbu čokoládových kouzelných hůlek. Jejich samotná příprava spadala do rámce předmětu pracovní činnosti, kdy jsme v kuchyňce rozpouštěli čokoládu ve vodní lázni, dělili jsme ji do formiček, dále zdobili a balili.

V češtině jsme psali etikety k zabaleným hůlkám, plakátek na pult k prodeji a také pracovní postup přípravy. Matematiku jsme procvičili třeba tím, že jsme museli rozměřit papír na části při přípravě etiket a správně si jednotlivá pole narýsovat. Také jsme potřebovali spočítat, kolik budeme při přípravě potřebovat lístečků, z kolika velkých papírů vzniknou. Průběžně jsme dopočítávali, kolik etiket ještě zbývá dopsat…

Na závěr jsme si samozřejmě nemohli odpustit výstupní kontrolu kvality, takže každý třeťák a páťák jednu čokoládovou hůlku použil v praxi k přípravě lahodné čokolády.


Petra Peterková



Kouzelná hůlka

Pracovní postup

Složení: Hořká čokoláda, mléčná čokoláda (podle chuti i mentolové bonbony máčené v čokoládě), 100% rostlinný tuk (Omega, Iva)

  1. Čokoládu nalámeme do vhodné nádoby.
  2. Do velkého hrnce nalijeme vodu, ohřejeme na plotně. Ve vzniklé vodní lázni rozpustíme čokoládu s přidaným 100% tukem.
  3. Čokoládu necháme lehce ztuhnout, zapícháme nanuková dřívka a dozdobíme předem nakrájenými mentolkami (podle chuti).
  4. Ochutnáme
  5. Zabalíme do celofánového sáčku a pomocí provázku přivážeme předem připravené cedulky.
  6. Vzniklé čokolády rozdáme nebo sami upotřebíme.

Postup na výrobu horké čokolády pomocí kouzelné hůlky:

  1. Ohřejeme mléko a nachystáme kouzelnou hůlku.
  2. Promícháme hůlkou mléko.
  3. Podáváme či vypijeme sami ☺ Dobrou chuť!


Pracovní postup sestavila Aneta Novotná