Ohlédnutí za včelařským rokem 2024


Letošní rok byl pro včelaře plný zkoušek a mnohých překvapení. Po mírné zimě a velice teplém únoru, přišlo brzy jaro. Vše rozkvétalo o tři týdny dříve než jiné roky. Po velice teplých dnech následovalo ochlazení s mínusovými teplotami. Včelaři tomuto museli přizpůsobit vedení včelstev a ne vše se dalo dělat podle dříve osvědčených postupů.

Po několika letech jsme se letos dočkali pěkné medovicové snůšky lesního medu, ale ta byla na většině stanovištích poznamenána velkým výskytem rychle krystalizujícího takzvaného "cementového" medu, který našim včelařům dělal problémy při vytáčení, protože zůstával v medných rámcích a nešel vytočit. Co do množství medu by se dala letošní sezóna charakterizovat jako nadprůměrná.


Včelařský zájezd

Letošní rok byl také výjimečný tím, že spolek doubravnických včelařů uspořádal pro své členy včelařský zájezd. Bylo to za podpory Jihomoravského kraje, kterému bychom i tímto chtěli poděkovat. Žádost o příspěvek na kraj podal náš člen František Lukášek z Drahonína, který vymyslel a domluvil hlavní část - a to včelařskou exkurzi u chovatele matek pana Josefa Novotného v Nikolčicích. Se samotnou organizací zájezdu nám pak velice pomohla paní Jaroslava Kozárová. Oběma patří velké díky za jejich čas, který tomuto oba nezištně věnovali.

Kromě stěžejní části, která se týkala chovu včelích matek, byla součástí našeho zájezdu také návštěva výrobce čajů a koření Sonnentor v Čejkovicích, návštěva nově otevřené kaple v Nesvačilce a krátké zastavení u pana Trčky v Kosticích v jeho rodinném vinařství.



Sonnentor, pohled na včelařské arboretum před výrobnou čajů.
Foto: Anežka Bednářová



Recept na voňavé skořicové sušenky

(převzato z Magdalenčiny medové kuchařky, kterou je možno zakoupit na adrese: www.beedol.cz/eshop/magdalencina-medova-kucharka/ )

Poznámka autorky:
Recept z dětské knížky má své kouzlo právě ve snadnosti přípravy. Zvládnou ho i děti. V původním britském znění se místo medu dával sirup, po zkušenostech se ale ukázalo, že med je nesrovnatelně lepší, a to jak v chuti, tak v konzistenci těsta a snadnosti vyvalování. Cukr je dobré používat krystalový. Zrníčka se nerozpustí v těstě zcela a v sušenkách pak tvoří typickou složku, která je tak příznačná pro tento druh cukroví.


Na sušenky budeme potřebovat:

150 g másla
100 g medu
1 kávovou lžičku prášku do pečiva
2 vejce
550 g hladké mouky
200 g cukru krupice nebo krystal
1/2 lžičky skořice


Prosejeme mouku se skořicí a kypřícím práškem do mísy a promícháme cukrem. Přidáme máslo rozkrájené na kostičky. Mouku s máslem mneme mezi prsty tak dlouho, až bude směs vypadat jako drobenka. Do zvláštní nádoby rozklepneme vajíčka a rozšleháme je vidličkou. Přidáme med a rozmícháme spolu s vejci. Do těsta uděláme jamku a vlijeme vaječnou směs. Všechno řádně propracujeme, až nám vznikne hladký bochánek těsta. Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme odpočinout v ledničce. (Výborné jsou sušenky, pokud těsto odpočívá přes noc.)

Moukou poprášíme vál a rozválíme plát silný asi půl centimetru. Tvořítky vykrajujeme různé tvary, dbáme na podobnou velikost, aby se při pečení pekly všechny rovnoměrně a stejně dlouho. Můžeme dozdobit mandlemi, oříšky, čokoládou apod. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Po vytažení z trouby přeneseme špachtličkou sušenky na drátěnou spirálu. Sušenky vychladnou a ztvrdnou.

Všem přejeme dobrou chuť a pěkné zážitky při společném pečení.