Dnes je: 21.12. 2024 | | Poslední články | Mapa stránek | Kalendář | Facebook | Info-seznam | |
v regionech: - Tišnov |
- Bystřice nad Pernštejnem |
včera Současnost - Jihomoravský kraj... |
18/12/24 Úřad městyse - Rozpočet městyse ... |
18/12/24 Úřad městyse - Střednědobý výhled ro... |
- Vánoční kapři |
- Turnaj ve stolním... |
- Turnaj ve stolním... |
- Půlnoční mše svatá |
- Betlémské světlo |
18/12/24 Školní jídelna - Jídelní lístek od 30.12… |
19/11/24 Obřadka Nedv... - Program sezóna 24/25 |
06/11/24 Kavárna Pohoda - Arteterapie |
Celý přehled [4] |
Doubravnický zpravodaj |
obsah čísla 02/2024 |
verze pro tisk [ zde ] |
Školní kuchyně a jídelna existují při zdejší MŠ od 70. let minulého století.
Tehdy se vařilo jen pro děti z mateřské školy a pár žáků školy (mohu se pochlubit, že jsem byla jedním z nich). Později byla přistavěna nová budova a v ní i moderní kuchyně. Ve škole byla zřízena výdejna obědů a školáci se stravovali tam. V novém tisíciletí ale ani tato "moderní" kuchyně nestačila a hlavně nevyhovovala novým požadavkům. Proto bylo přistoupeno k nákladné rekonstrukci celé mateřské školy. Ke stávající budově bylo dostavěno nadzemní patro a ke kuchyni přistavěna jídelna a zázemí pro personál. Došlo k modernizaci velkokapacitního kuchyňského zařízení a dnes vaříme denně kolem stovky obědů i pro MŠ v sousední obci a pro tzv. cizí strávníky. Prioritou ale pro nás zůstává příprava jídel pro děti předškolního a mladšího školního věku.
Teď trochu teorie: podmínkou kvalitního stravování dětí je dodržování gastronomických pravidel, výživových norem a hygienických zásad. Jídelníček se tvoří zpravidla měsíc dopředu a jídlo by se nemělo v průběhu 4 týdnů opakovat. A tak zařazujeme pokrmy bezmasé, sladké, luštěniny, zeleninu, maso drůbeží, vepřové, hovězí, také mořské a sladkovodní ryby. Nežádoucí je používání příliš velkého množství cukru a tuků. Proto jsou omezena sladká a smažená jídla, i když ta mají děti nejraději (ale bohužel nejsou moc zdravá..) Do jídelníčku dále zařazujeme čerstvé ovoce, zeleninu, saláty, mléko a mléčné výrobky.
Snažíme se přispět k tomu, aby celodenní strava dětí byla pestrá, vyvážená, chutná. Vymysleli jsme anketu pro žáky školy o oblíbenosti jednotlivých jídel - v průběhu 14 dnů děti zaznamenávaly pomocí "smajlíků" co jim chutná, co "ujde" a co jim vůbec nechutná. Pro rodiče pravidelně chystáme na rodičovské schůzky malou ukázku svačinek - jednohubky s pomazánkami. V loňském roce jsme dokonce uspořádali Týden ochutnávek (vzorky jídel připravovaných pro děti během celého dne). K zápisu dětí do MŠ jsme připravili pro maminky nových školáčků recepty na pomazánky, aby si mohly doma vyzkoušet, co se "vaří" ve školní kuchyni.
Děti si stravovací návyky přinášejí z domova. Je tedy zřejmé, že jídlo ve školní jídelně je pro ně mnohdy neznámé, nezvyklé. Právě proto musí být celodenní strava pestrá, aby si každý našel, co má rád, co mu chutná. Snad k tomu přispívá i um a šikovnost našich kuchařek. Odměnou jsou pak pro ně slova z úst dětí: bylo to dobré!! Kéž by je slýchaly co nejčastěji.
Oblíbený recept z naší školní kuchyně:
Sterilované bílé zelí propláchneme a dáme do pekáčku. Na ně rozložíme porce kuřete nebo jen stehna, osolíme, pokmínujeme, posypeme grilovacím kořením a poklademe plátky másla. Pečeme do zlatova, podáváme s chlebem. Doma si můžete místo chleba udělat "nezdravé" hranolky.
Dobrou chuť vám přejí kuchařky Hanka a Katka z Doubravníka.
Alena Šikulová