all mail address your message write your comment show all comments
Doubravník

Doubravník


Oficiální stránky městyse

Doubravník
  Dnes je: 13.11. 2019 | Poslední články | Mapa stránek | Kalendář | Facebook | Info-seznam |
 

Úřad městyse:


Další rubriky:

Mobilní rozhlas:
logo mobilní rozhlas

Bezpečný internet:
logo internet pro seniory

Nabídka práce:
  v regionech: - Tišnov
- Bystřice nad Pernštejnem

Doporučujeme:
Restaurace a penzion
Břetislava Sedláčka
Dřevořezba
Valtr Baxa
Rekreační středisko - PRUDKÁ
jižní Morava
ppgo
firebrno
krizport

Statistika:
TOPlist

Najdete nás zde:
  49°25'31.10" NWGS-84
  16°21'07.14" E
  313 m.n.m.

Naposled přidané:
06/11/19 Současnost
- Slovo starostky
06/11/19 Současnost
- Rozhovor
06/11/19 Současnost
- Obnova dřevěné lávky

Krátké zprávy:
08/11/19 RC Studánka
- Nabídka zaměstnání
08/11/19 Školní jídelna
- Jídelní lístek od 11.11…
06/11/19 Knihovna
- Pozvánka na přednášku
Celý přehled   [13]

Dotační program:
- Obnova kultur. památek
- Podpora sportu, kultury

Přečtěte si:
Doubravnický zpravodaj
Doubravnický zpravodaj
obsah čísla  03/2019

Zpravodaj DSO
Zpravodaj DSO Tišnovsko
05/2018 ve formátu *.pdf

Zpravodaj MAS
Zpravodaj MAS Brána Brněnska
04/2017 ve formátu *.pdf

RSS kanál:
 InfoCentrum Tišnov - noviny Tišnov TIŠNOVSKO, noviny Kuřim KUŘIMSKO
- KALENDÁŘ A HRA BRN...
- Program pro tišnov...
- Pozvánka na besedu...
- ADVENTNÍ JARMARK
- S ČERTY JSOU ŽERTY!

Počasí:
Počasí Doubravník - Slunečno.cz

Obecní geoportál:
logo Geoportál

Kalendář městyse:
Kalendář městyse
verze pro tisk   Z D E

Fotogalerie:
www.rajce.net

doubravnik.rajce.net


Programování a správa:
Petr Koukal

Čarodějné vítání adventu s žáky ZŠ

03.01.2019

V posledních (tý)dnech žila škola přípravou a organizací Vítání adventu, které probíhalo ve dvou na sebe navazujících akcích, na nichž jsme se podíleli.

V pátek vpodvečer jsme se sešli ještě u tmavého vánočního stromečku. Při této příležitosti děti z mateřské školy a žáci školy základní tradičně zazpívali, školáci i zahráli na hudební nástroje. Mrzly pusy, nosy a hlavně ruce všem ukulelistům, kytaristům a fl étnistům, ale nakonec se po závěrečné řeči starostky za zpěvu dětí i mladých z Fadosche stromek rozzářil. V sobotu před první adventní nedělí potom na rozsvěcení navazoval jarmark a adventní dílny v budově školy.



 

Řeklo by se, že pro samé přípravy a chystání nezbývá čas věnovat se školní práci. Ale děti se nejlépe učí, když se vlastně vůbec neučí ☺. Takže i při přípravách prodeje byl dostatek prostoru k procvičení učiva. Pojďme si to dokázat na příkladu z praxe:

Žáci třetího a pátého ročníku mají letos celoroční téma čarodějné školy podle Harryho Pottera, proto bylo přirozenou volbou i na jarmark připravit tematické výrobky. Takže jsme se vrhli na tvorbu čokoládových kouzelných hůlek. Jejich samotná příprava spadala do rámce předmětu pracovní činnosti, kdy jsme v kuchyňce rozpouštěli čokoládu ve vodní lázni, dělili jsme ji do formiček, dále zdobili a balili.

V češtině jsme psali etikety k zabaleným hůlkám, plakátek na pult k prodeji a také pracovní postup přípravy. Matematiku jsme procvičili třeba tím, že jsme museli rozměřit papír na části při přípravě etiket a správně si jednotlivá pole narýsovat. Také jsme potřebovali spočítat, kolik budeme při přípravě potřebovat lístečků, z kolika velkých papírů vzniknou. Průběžně jsme dopočítávali, kolik etiket ještě zbývá dopsat…

Na závěr jsme si samozřejmě nemohli odpustit výstupní kontrolu kvality, takže každý třeťák a páťák jednu čokoládovou hůlku použil v praxi k přípravě lahodné čokolády.


Petra Peterková



Kouzelná hůlka

Pracovní postup

Složení: Hořká čokoláda, mléčná čokoláda (podle chuti i mentolové bonbony máčené v čokoládě), 100% rostlinný tuk (Omega, Iva)

  1. Čokoládu nalámeme do vhodné nádoby.
  2. Do velkého hrnce nalijeme vodu, ohřejeme na plotně. Ve vzniklé vodní lázni rozpustíme čokoládu s přidaným 100% tukem.
  3. Čokoládu necháme lehce ztuhnout, zapícháme nanuková dřívka a dozdobíme předem nakrájenými mentolkami (podle chuti).
  4. Ochutnáme
  5. Zabalíme do celofánového sáčku a pomocí provázku přivážeme předem připravené cedulky.
  6. Vzniklé čokolády rozdáme nebo sami upotřebíme.

Postup na výrobu horké čokolády pomocí kouzelné hůlky:

  1. Ohřejeme mléko a nachystáme kouzelnou hůlku.
  2. Promícháme hůlkou mléko.
  3. Podáváme či vypijeme sami ☺ Dobrou chuť!


Pracovní postup sestavila Aneta Novotná





 

Celý článek | přečteno 459 x   ohlasů 0 Přidat názor Verze pro tisk Sdílet na Fb

Tyto stránky byly vytvořeny prostřednictvím redakčního systému napsaného v PHP jazyce
a nepoužívají soubory cookies k ukládání uživatelských dat.
validní HTML 4.01 validní CSS 2.1 validní RSS 0.91 ochrana proti s.p.a.m.u
optimalizováno pro prohlížeče SeaMonkey , Firefox , Opera a Yandex
data jsou komprimována metodou (gzip)
prohlášení o přístupnosti webu
© 2004 - 2019