Dnes je: 21.12. 2024 | | Poslední články | Mapa stránek | Kalendář | Facebook | Info-seznam | |
v regionech: - Tišnov |
- Bystřice nad Pernštejnem |
včera Současnost - Jihomoravský kraj... |
18/12/24 Úřad městyse - Rozpočet městyse ... |
18/12/24 Úřad městyse - Střednědobý výhled ro... |
- Vánoční kapři |
- Turnaj ve stolním... |
- Turnaj ve stolním... |
- Půlnoční mše svatá |
- Betlémské světlo |
18/12/24 Školní jídelna - Jídelní lístek od 30.12… |
19/11/24 Obřadka Nedv... - Program sezóna 24/25 |
06/11/24 Kavárna Pohoda - Arteterapie |
Celý přehled [4] |
Doubravnický zpravodaj |
obsah čísla 02/2024 |
verze pro tisk [ zde ] |
V posledních (tý)dnech žila škola přípravou a organizací Vítání adventu, které probíhalo ve dvou na sebe navazujících akcích, na nichž jsme se podíleli.
V pátek vpodvečer jsme se sešli ještě u tmavého vánočního stromečku. Při této příležitosti děti z mateřské školy a žáci školy základní tradičně zazpívali, školáci i zahráli na hudební nástroje. Mrzly pusy, nosy a hlavně ruce všem ukulelistům, kytaristům a fl étnistům, ale nakonec se po závěrečné řeči starostky za zpěvu dětí i mladých z Fadosche stromek rozzářil. V sobotu před první adventní nedělí potom na rozsvěcení navazoval jarmark a adventní dílny v budově školy.
Řeklo by se, že pro samé přípravy a chystání nezbývá čas věnovat se školní práci. Ale děti se nejlépe učí, když se vlastně vůbec neučí ☺. Takže i při přípravách prodeje byl dostatek prostoru k procvičení učiva. Pojďme si to dokázat na příkladu z praxe:
Žáci třetího a pátého ročníku mají letos celoroční téma čarodějné školy podle Harryho Pottera, proto bylo přirozenou volbou i na jarmark připravit tematické výrobky. Takže jsme se vrhli na tvorbu čokoládových kouzelných hůlek. Jejich samotná příprava spadala do rámce předmětu pracovní činnosti, kdy jsme v kuchyňce rozpouštěli čokoládu ve vodní lázni, dělili jsme ji do formiček, dále zdobili a balili.
V češtině jsme psali etikety k zabaleným hůlkám, plakátek na pult k prodeji a také pracovní postup přípravy. Matematiku jsme procvičili třeba tím, že jsme museli rozměřit papír na části při přípravě etiket a správně si jednotlivá pole narýsovat. Také jsme potřebovali spočítat, kolik budeme při přípravě potřebovat lístečků, z kolika velkých papírů vzniknou. Průběžně jsme dopočítávali, kolik etiket ještě zbývá dopsat…
Na závěr jsme si samozřejmě nemohli odpustit výstupní kontrolu kvality, takže každý třeťák a páťák jednu čokoládovou hůlku použil v praxi k přípravě lahodné čokolády.
Petra Peterková
Kouzelná hůlka
Pracovní postup
Složení: Hořká čokoláda, mléčná čokoláda (podle chuti i mentolové bonbony máčené v čokoládě), 100% rostlinný tuk (Omega, Iva)
- Čokoládu nalámeme do vhodné nádoby.
- Do velkého hrnce nalijeme vodu, ohřejeme na plotně. Ve vzniklé vodní lázni rozpustíme čokoládu s přidaným 100% tukem.
- Čokoládu necháme lehce ztuhnout, zapícháme nanuková dřívka a dozdobíme předem nakrájenými mentolkami (podle chuti).
- Ochutnáme
- Zabalíme do celofánového sáčku a pomocí provázku přivážeme předem připravené cedulky.
- Vzniklé čokolády rozdáme nebo sami upotřebíme.
Postup na výrobu horké čokolády pomocí kouzelné hůlky:
- Ohřejeme mléko a nachystáme kouzelnou hůlku.
- Promícháme hůlkou mléko.
- Podáváme či vypijeme sami ☺ Dobrou chuť!
Pracovní postup sestavila Aneta Novotná